• MİMARLIK HAKKINDA OKUNMASI GEREKEN KİTAPLAR • 4 Kitap

 Bugünkü yazımda mimarlıkla ilgili okumanız gereken kitaplardan bahsedeceğim. Bu kitaplar mimarlık yolculuğumun başında bana yol gösterdiler. Sizlere de tavsiye ediyorum.

1- MİMARLIK ÜZERİNE / VITRUVIUS

Bu eser, temelde Roma dönemindeki mimarlık sanatının teorisi ve pratiğiyle ilgili geniş ve toplu bilgi veren, on kitaplık bir külliyattır. Mimarinin ilkelerine ve eğitimine evrensel yaklaşımından dolayı günümüz klasik Batı mimarlık tarihinin antik çağdan günümüze kalan tek kitabıdır. Birçok örneği resimlerle desteklemesi kitaba bir artı daha kazandırıyor. Mimarlığa yeni başlayanlar, tarihini merak edenler, araştırmayı ve okumayı sevenler bu muhteşem eseri mutlaka kitaplığına eklesin. İlk okuduğunuzda bir şey anlamayabilirsiniz ama ikinci okumanızda çok şey, beşinci okumanızda daha çok şey anlayacaksınız. Özellikle ilk sıraya yazdım. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız mutlaka bu eseri okumalısınız.

2- YAŞANAN MİMARİ / STEEN EILER RASMUSSEN

Genelde birinci sınıfların mekanları keşfetmesi için okumasını öneriyorum. Bu kitapta dünyadan birçok yapı örneğine rastlayabiliyorsunuz. Mimari ve tasarım konularına ilgi duyanların okuyabileceği hatta bu konularla ilgilenmeyenlerin bile okuyunca anlayacağı bir dil ile yazılmış. Taze bir bakış açısı yakalamak isteyenler bu kitabı da kitaplığına eklemeyi unutmasın lütfen.


3- MİMARLIK DÜŞÜNMEK DÜŞLEMEK / SEMA SOYGENİŞ

Yanımdan hiç ayırmayacağım bir kitaptır kendisi. Sade ve açıklayıcı bir anlatımla okuyucuya özü aşılıyor. Kitabın yarısında dünyanın her yerinden yapı örneklerine rastlamak mümkün. Bir başucu kitabıdır bence mimarlık okuyanlar için. Bana çok farklı bakış açılarından bakmamı sağladı. O yüzden bu kitabı da mutlaka ekleyin listenize.


4- TÜRK EVİ / CENGİZ BEKTAŞ

Tüm Anadolu’nun, Adalar’ın ve Balkanlar’ın dört bir ucundan toplanmış fotoğraf ve bilgilerin bir araya geldiği önemli bir eser Türk Evi. Mimarlığa yeni başlayanlar için okunması gerekenler listesinde yer alıyor bana göre. Yaşadığımız toprakları gezmek, evlerimizi incelemek her mimar adayının yapması gereken eylemlerdir. Cengiz Bektaş da bunun için ayrıntılı bir şekilde yazmış kitabını. Okuyup kendinize bir şeyler katacağınızı umut ediyorum.


Okuyan herkese sonsuz teşekkürler. Umarım deneyimlerimden faydalanırsınız.

Şevval YILDIRIM






Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.