NEW ACCESS TO GIRONELLA'S HISTORIC CENTER • BÜTÜNLEŞMEK

 NEW ACCESS TO GIRONELLA'S HISTORIC CENTER

Gironella, son yıllarda Llobregat Nehri ile ikiye bölünmüş bir belediyedir. Tarihi merkezi, nehrin sağ yakasında 20 metre yüksekliğindeki bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Modern kısmı ise nehrin diğer tarafında yani sol yakasında kalmaktadır. Kasabanın eski ve yeni kısımları (tarihi ve modern) arasındaki 20 metrelik dikey kırılma, sosyal açıdan da bir kırılma oluşturdu. Ayrıca Vila Meydanı'na çıkan dar basamaklı sokaklar, yaşlılar ve küçükler için sorun oluşturuyordu. Yıllar geçtikçe tarihi merkez, ulaşılabilmedeki bu zorluklar nedeniyle boşaltıldı. 


Amaç;

Şehrin iki bölümü arasındaki kentsel bağlantıyı geliştirmek

•Eski şehrin kullanımını artırmak

•Sosyal dışlanmadan kaçınmak

kısacası bütünleştirmekti. 


Bunun için Carles Enrich tarafından 2015 yılında buraya 24,8 metre yüksekliğinde bir asansör yapıldı. Asansörün yapımında çelik, seramik ve cam olmak üzere üç temel malzeme kullanıldı. Çelikler atölyede yapıldı. Seramikler yapının yan yüzlerine yerleştirildi. Seramik kullanılmasındaki amaç; asansör kasasına gözeneklik, ışık girişi ve havalandırmayı sağlamaktı. Yani güneş filtresi gibi güneşten yararlanmaktı. 

Asansörün bulunduğu yapının dört yanından üçü kapalı, arka yüzü ise taş duvarla görsel bir ilişki kurmak için açıktır. Kasanın alt 8 metrelik kısmı camlı bir yapıya sahiptir. Bu 8 metrelik cam kısım yani yapının şeffaflığı, mevsimlere göre değişen, muhteşem bir gölge alanı oluşturan ağaçlarla ve nehir yoluyla yakın bir ilişki kurar.


Kısacası bu asansör yapı ile kasabanın sosyal açıdan sıkıntıları giderilmiş oldu. Artık tarihi ve modern kısımlar arasındaki bağlantı daha güçlüydü.


Bu güzel yapı hakkında hazırladıklarımı okuyarak bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim.


Şevval YILDIRIM


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.