RÖLÖVE • Yapıyı Belgelemek

 

RÖLÖVE

Rölöve; herhangi bir yapının veya olgunun olduğu gibi çeşitli araç ve yöntemler kullanılarak belgelenmesi işlemidir. Teknik çizim kurallarına uyularak, gerekli hassasiyetle çizilir. Kent dokusunun veya arkeolojik kalıntının detaylı bir şekilde incelenmesi, mimarlık tarihi açısından değerlendirilmesi ve restorasyon projelerinin hazırlanması sürecinde yardımcı olması açısından mevcut durumunun belgelenmesi gerekir. Mimarlar için bu süreç öğrencilik yıllarında başlar.

Rölöve, bir ekip çalışmasıdır. Bu çalışma eğitim hayatında öğrencilere aşılanır. Ciddi bir emek ve sabır isteyen çizimler çoğu zaman zorlayıcı olabilir. Dikkat edilmesi gereken konular vardır. Şimdi sizlere rölöve çizimlerinde dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedeceğim:

1- Rölövesini hazırlayacağın yapının tüm arşivini araştır.
Bazen rölövesini hazırlayacağın yapı üzerinde daha önceden çalışmış olanlar olabilir. İnternet üzerinden ulaşabileceğin bilgiler varsa (fotoğraf, ölçü, kullanıcı vs.) onları mutlaka not et. Eğer çalışmalara ulaşamıyorsan incelemek adına sahibiyle iletişim kurabilirsin.

-Eski Tavukçu Mahallesi Evleri, KAYSERİ, 2023-

2- İyi bir ekip oluştur.
Bu, bence en dikkat edilmesi gereken maddedir. İyi bir ekip her zaman en önemlisidir. Büyük bir özveriyle çalışacak takım arkadaşları bul. Herkesin bir görevi mutlaka olsun. En başarılı hangi görevi yapıyorsa, o iş onun olsun. İyi takım arkadaşları ile çalışmak iyi çalışmalarla sonuç verir. (Kısa bir not: Rölöve II dersimiz online döneme denk geldiği için benim de içinde olduğum çoğu kişi kendi memleketinde tek başına çalışmıştı. Yani bir ekibin yapabileceği işi tek kişi de yapabiliyormuş :) Zor bir süreç tabii ki ama imkansız değil!)

-Tarihi Çevre Koruma ve Belgeleme II dersi için çalışırken, Takyeciler Camii avlusundaki çeşme ve yakın çevresi, Halit Sokak, TOKAT, 2023-

-Takyeciler Camii avlusundaki çeşme ve Hisariye Medresesi Kapısı, Halit Sokak, TOKAT, 2023-

3- Malzemelerini eksiksiz yanında bulundur.
Metre, su hortumu, ip, cetvel, kalem, silgi, kağıt, fotoğraf makinesi, teleskobik metre, telefon, eldiven, peçete, bant, tebeşir gibi işe yarayacak malzemeleri önceden belirle ve mutlaka çalışılacak alana götür. Malzemenin eksikliği çalışmanın durmasına bile neden olabilir.

          -Kullanılacak küçük metre min 5m olmalı, ortalama 30m uzunluğunda şerit metre mutlaka bulunmalıdır.-

4- Detaylı fotoğraf çek. 
Ölçü alımı tamamlandıktan sonra alandan ayrılmak ve mümkünse unutmadan hemen bilgisayar çizimlerine başlanmalıdır. Eğer alanda bilgisayar çizimi için olanak varsa orada da çizilebilir. Ancak bu zaman kaybına neden olacaktır. O nedenle alanda alınan ölçüler bittikten sonra evde, ofiste, okulda vs. çizimlere hemen başlamak önerilmektedir. Unutulan detaylar elbette ki olacaktır. Bundan dolayı alanda tam karşıdan düz olacak şekilde fotoğraflar çekmeli ve silüetler oluşturulmalıdır. Bu çizimlerde çok kolaylık sağlayacaktır.

-Atatürk ve Kongre Müzesi'nin fotoğrafını çekerken, SİVAS, 2023-

5- Gördüğünü çiz. 
Kaba çizimler bittikten sonra sıra detaylara gelir. Her bir detay mutlaka belirlenerek ve incelenerek çizime dökülmelidir. Yapının o anki hali belgelenmiş olur. Geçmiş ve gelecekteki durumlarıyla karşılaştırılabilir. Belki de o detayın büyük bir anlamı vardır, kim bilir...

-Tarihi Çevre Koruma ve Belgeleme I dersi için çalışma sırasında çektiğim fotoğraf, Efkere, Gesi, KAYSERİ, 2022-

-Tarihi Çevre Koruma ve Belgeleme I dersi için Demircilik Sokak'ta bulunan çeşmenin detaylarını çizerken, Efkere, Gesi, KAYSERİ, 2022-

6- Geleceğe katkı sağla.
Ve son olarak dediğim gibi, geçmiş bugünle karşılaştırılır, bugün ise gelecek için bir arşivdir. Yapılan çizimler mutlaka saklanmalıdır. 

Ayrıca bu maddeler dışında çeşitli rölöve ve çizim kitaplarına da başvurabilirsiniz. Size önerebileceğim kitabı gönül rahatlığıyla alabilir ve çalışmalarınızda yanınızda bulundurabilirsiniz.

-Bülent ULUENGİN / RÖLÖVE-



-Bülent ULUENGİN / RÖLÖVE kitabından örnek olabilecek birkaç sayfa-

ÖNEMLİ NOT: Sevgili okurlar, çizimlerimi ekip çalışması olduğu ve detaylı bir şekilde uğraşılarak çizildiği için buradan paylaşamıyorum. Ancak çizimler hakkında bilgi almak isteyenler hakkımda bölümündeki hesaplardan bana ulaşabilirler.

Deneyimlediğim yolculukta tecrübelerimle dikkat edilmesi gerekenleri anlattığım "rölöve" adlı yazımı okuyarak bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim.

Şevval YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.