BİLİNEN EN ESKİ KİLİSE • DURA EURAPOS'TAKİ EV KİLİSESİ

 

DURA EURAPOS'TAKİ EV KİLİSESİ

Suriye'de bulunan kilise 232-256 yıllarına tarihlenir. İçinde kilise bulunan evin, yaklaşık 200 yıllık bir süre ile normal bir ev olarak kullanıldığı düşünülmektedir. 232 yılında kiliseye çevrilmiştir. Evin merkezinde etrafında çeşitli odalar bulunan bir peristil bulunmaktadır. Eve giriş kuzeyden mümkündür. Buradan antreye gelinir. Antreden ise peristile geçiş bir tribelon aracılığıyla sağlanır. Kuzeybatıdaki odasının vaftizhaneye çevrilmesi, yapıya yeni bir fonksiyon kazandırmıştır. Bu oda zengin süslemeler ile günümüze ulaşmıştır. Hristiyanlar dini, resimlerle anlatmışlardır. 256 yılında şehrin fethi sırasında evin toprak altında kalması sonucu günümüze ulaşması mümkün olmuştur. Vaftizhane kısmen de olsa Yale Üniversitesi'ne götürülmüş ve orada sergilenmektedir.


Yapının fotoğraflar ve çizimler üzerinden daha detaylı anlatımı Yale Üniversitesi'nin sitesinde mevcuttur. Linkini yazının bitimine ekleyeceğim. Mimarlık tarihini her yönden bilmek ve özellikle de ilkleri araştırmak bir mimar için çok önemlidir. Camiler gibi kiliseler hakkında da şu sıralar detaylı araştırma içerisindeyim. Bir sonraki yazımda yine bir kilise yapısını anlatmayı planlıyorum. Anlatacağım kilise ülkemizin eski ermeni yerleşmelerinden birinde bulunuyor. Yakın zaman içinde ziyaret etme fırsatım olduğu için deneyimlemenin vermiş olduğu etkiyle objektif bir yorum yapacağımı düşünüyorum. O zamana dek mimarlıkla kalın!


Bilinen en eski kilise hakkındaki "Dura Eurapos'taki Ev Kilisesi" adlı yazımı okuyarak bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim.

Şevval YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.