GUERNICA'DAKİ KARAKTERLER VE FİGÜRLER • PABLO PİCASSO

 

PİCASSO GUERNICA 

    Bu bölüm tablonun detaylı olarak incelemesinden oluşmaktadır. Daha önce yazdığım yazının devamı niteliğindedir. Tamamına buradan ulaşabilirsiniz: https://724mimarlik.blogspot.com/2023/05/tablodan-duvar-halisina-picasso-guernica.html


GUERNICA'DAKİ KARAKTERLER VE FİGÜRLER

1. Kadınlar
2. At
3. Boğa
4. Kuş
5. Bomba
6. Adam

1. KADINLAR
Istırabı ve acıyı sergilemekte etkili, duygusal özellik katmak için kullanılmıştır. Adalet için gökyüzüne haykıran iki kadın, resmin her iki köşesinde olup, ıstırabı sergilemekte. Soldaki kadın fiziksel açıdan ötürü, oğlunun canı için haykırıyor. Sağdaki kadın ise her yerini kaplayan duman nedeniyle haykırıyor. Bu şekilde Picasso etrafını içine alan kapalılık hissini vurguluyor. Ortadaki iki kadın hareket yaratıyor. Biri elinde lamba tutarak pencereden dışarı sarkıyor. Bu bir dünyadan başka bir dünyaya geçişi anlatan ruhani bir varlık.


2. AT
Bir mızrak tarafından yaralanmış, acı ifadesini görüyoruz. Ağzından boğaya doğru bir bıçak çıkıyor.
 
3. BOĞA
Boğa şaşırtıcı bir şekilde ifadesiz. İzleyiciye bakan ve bu bağlantıyı kuran tek figür.

 

 
4. KUŞ
Tablonun en güçlü iki hayvanı boğa ve at arasında kalan kuş pek göze çarpmıyor. Bu kuş da gökyüzüne karşı ağzını açmış bir şekilde karşımıza çıkıyor.

 


5. BOMBA
Ampulün etrafında oluşturduğu daire, güneş ışınlarına benzeyen ışınlar saçarak, bütün sahne üzerinde hakimiyet kuran ve dışarıdan tüm olayları gözlemliyor izlenimini yaratan bir göze benziyor. İçerideki ampul, sabah-akşam ya da içerisi-dışarısı olup olmadığının bilinmemesi üzerine iki anlamlılık ve çiftlik rolü oynuyor.

 

6. ADAM
Yalnız başına yerde yatan ve parçalanmış kolları olan, uzanmış bir figür olarak karşımıza çıkıyor. Bir elinde kopmuş olmasına rağmen kırık bir kılıcı kavramış ve kılıcın hemen yanında umudu simgeleyen minik bir çiçek görüyoruz. Kolundaki ışınlar kırbaçlama cezasını, kollarının açık oluşu çarmıha gerilme ile insanoğlunun cefası ve kurban edilişini anımsatıyor.



Tabloyu detaylıca inceleyip anlattığım "Picasso Guernica" adlı yazımı okuyarak bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim.

Şevval YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.