PLAYTIME • Jacques Tati - 1967


“Playtime”, Jacques Tati'nin önemli filmlerinden birisidir. 

Film, bulutların üzerinde görülen metal bir yapıyla başlar. Bu metal yapı modernleşmenin en önemli nedenlerinden biridir. 


Filmin Başında Gösterilen Yapı

Daha sonra titizliğin ve düzenliliğin sıklıkla hissettirildiği sahneler görürüz. Her şey normal bir şekilde hiçbir aksilik olmadan ilerlerken, tüm olan bitenleri ana kahramanımız Hulot şaşkınlıkla izlemektedir. 


Hulot'un İncelemeleri

 Hulot’un, Kauffman’ın götürdüğü cam bir odada, deri koltukların üzerine oturup kalktığı zaman koltuğun hemen eski halini alması dikkatini çeker. Eliyle tekrar koltuğun başına çöktürerek bu durumu canlandırır. Buradan da anlaşılacağı üzere; düzen hiçbir şekilde bozulamaz, bozmaya çalışıldığı takdirde bile düzen kendini yenileyerek düzeltir.


Deri Koltukların Eski Haline Dönmesini İnceleyen Hulot


İlerleyen dakikalarda görülen modern bir sergide Hulot, kapatıldığında ses çıkarmayan kapılar gibi hayatımızı kolaylaştırdığı düşünülen ürünlere rastlar. Aynı kıyafetleri giyen insanlar, aynı tip insan olma yolunda ilerlemeyi ifade etmektedir. Basit çözümleri olan sorunların modern dünyada karmaşıklaştırarak çözülmeye çalışılması filmde eleştirilen bir başka unsurdur.


Modern Bir Sergi


Kısacası filmin içeriğine bakacak olursak; düzenli bir hayat, aynı tip insan, robotik yaşam yani modern bir hayat, yapaylaşmış bir düzen görüyoruz. Sadece görünenin nasıl olduğu önemlidir modernizmde. Görünüş, yapının amacının ne olduğunun önüne geçer. Benzerlik hep ön plandadır. 




Tati’nin modernizmi muhteşem bir şekilde eleştirdiği bu film, kalabalıkta son bulur.

Şevval YILDIRIM


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.